גדוד מילואים ראשון של צנחנים.

 

תולדות גדוד 771

הקמת הגדוד בגלגוליו השונים
כתב וערך: ד"ר אריה גילאי

 


1. גדוד צנחנים סדירים 771

בשלהי שנת 1955 הוחלט להקים חטיבת צנחנים סדירה – חטיבה 39 - בפיקודו של חיים בר לב שבה יהיו 2 גדודי חי"ר מוצנח וכוחות נוספים. העילה להקמת חטיבה 39 הייתה התכנית לכבוש את מיצרי טיראן (ראס נצרני ושרם א-שייח) בעקבות סגירת המייצרים לשייט ישראלי. עם הניסיון להקמת החטיבה בחודש נובמבר 1955 חולקו הכוחות המוצנחים כדלקמן:

א. גדוד 890 בפיקודו של אריק שרון שיכלול את ארבעת הפלוגות הבאות: פלוגה א' בפיקודו של מאיר הר ציון, פלוגה ד' בפיקודו של יצחק בן מנחם (גוליבר), פלוגה ה' בפיקודו של אריה בירו (כולל מחלקה מפלוגה ו' של הנח"ל המוצנח), פלוגה ו' בפיקודו של יאיר תל צור.

ב. יוקם גדוד סדיר שני ומספרו יהיה 771 בפיקודו של אהרון דוידי אשר יכלול את ארבעת הפלוגות הבאות: פלוגה ה' - לוחמי קורס מכי"ם בפיקודו של רפאל (רפול) איתן. לוחמי פלוגה ב' בפיקודו של מוסה עפרון. פלוגה ז' של לוחמי הנח"ל המוצנח בפיקודו של אלישע שלם. פלוגה ג' בפיקודו של מרסל טוביאס אשר תכלול מחלקת מדריכי צניחה בפיקודו של זלמן זמיר ומחלקת טירונים. 

ואכן ביום 18.11.1955 יצאה פקודת הקמה לגדוד צנחנים סדירים 771 וכעבור כמה ימים היה הגדוד מוכן לפעולה. כעבור 3 שבועות ניתנה לגדוד ההזדמנות להוכיח את יכולתו המבצעית בפיקודו של אהרון דוידי כאשר גדוד 771 שולב במבצע עלי זית - פעולת התגמול בכינרת, ועמד בכל המשימות שהוטלו עליו למרות פציעתו של רפול שהיה מפקד פלוגה ה'.

בעקבות פעולת כינרת נדחתה הקמת חטיבה 39 ולבסוף לא יצאה אל הפועל.

 

 

2. גדוד צנחני מילואים 771

בתחילת שנת 1956 הוחלט להקים חטיבת צנחנים סדירה אך בגלל שעדיין לא היו 4 גדודי צנחנים סדירים, ובגלל מאבקי כפיפות ושליטה בין פיקוד ההדרכה ופיקוד המרכז, אישר המטכ"ל ביום 6.1.1956 להקים יחידה מנהלית – "יחידה 202" – שבראשה יעמוד אריק שרון. יחידה זו תרכז את הטיפול וההקמה של ארבעה גדודי צנחנים: גדוד סדיר 890 בפיקודו של אהרון דוידי, גדוד סדיר של חיילי הנח"ל 88 בפיקודו של בן בראון, גדוד מילואים שיוקם בשם 771 בפיקודו של ישראל כהן (שרולנה), וגדוד נוסף. מרבית הקצינים והחיילים שהוצבו בגדוד 771 החדש, היו צנחנים בוגרי גדוד 890 ויחידה 101 שהשתחררו מהשרות הסדיר לאחר שנות פעילות עמוסות ביותר. כמפקד הגדוד מונה שרולנה כהן שבעברו במלחמת השחרור היה מפקד "חיות הנגב". כמפקדי פלוגות מונו: אלי גוזני – פלוגה א', אלישע שלם – פלוגה ב', דורון מור – פלוגה ג' ויוסי פרדקין – פלוגה מסייעת. אימון ההקמה נערך בקיץ 1956 בבית נטיף ליד נתיב הל"ה. גדוד 771 היה חלק אינטגרלי של חטיבת הצנחנים הראשונה ונטל חלק בפעולות התגמול האחרונות (בעיקר ככוח עתודה).
החל מיום 5.9.1956 יום שבו ניתן הצו המטכלי להקמת "חטיבה 202" הסתיימה הקמתם של 4 גדודי חי"ר מוצנח במסגרת החטיבה (גדוד 890 בפיקוד רפול, גדוד ד' בפיקוד דוידי, גדוד 88 בפיקוד מוטה גור וגדוד 771 בפיקוד ישראל (שרולנה) כהן). במלחמת סיני השתתף גדוד 771, במסגרת חטיבה 202, בכיבוש כונתילה, תמד וא-נחל בסיני.
אורי להב כותב אלינו כי במלחמת סיני, היתה בגד' 771 גם מחלקת סיור בפיקודו של יורם (ימו) נהרי . במחלקה היו בין היתר צבי סדן (צ'בה)  וראובן פכר מקיבוץ מזרע. חיים זלצר מבית אלפא, שמשון מעין חרוד. נבות שרת מקבוצת כנרת, איתן בן-טוב (הנאבט) מנוה איתן, עלי הורנר ואורי להב (שווד) מסער ועוד. מיד לאחר מלחמת סיני הוחלף המג"ד שרולנה ואת הגדוד קיבל דני מט שהיה לפני כן סמג"ד 88. גם את שמו של הגדוד החליפו ל: גדוד 28 - גדוד מילואים של חי"ר מוצנח, הגדוד המייסד של חטיבת צנחני המילואים "נשר" - חטיבה 80 .

 


הסגל של גדוד 771 מקים את חטיבת המילואים 80

בסוף שנת 1958 הוקם גדוד מילואים חדש - גדוד 98 בפיקודו של אלישע שלם שהיה מ"פ בגדוד 771 (28). צוות הקצינים והסמלים הועבר גם הוא מגדוד 771 (28). בשנת 1959 נתבקש אהרון דוידי להכין מסגרת חטיבתית חדשה לצנחני המילואים, שלתוכה יקלטו את גדוד 98 וגדודים נוספים שיוקמו עם שחרורם של לוחמי הצנחנים משרות סדיר. המסגרת החטיבתית החדשה נקראה בצה"ל "צוות ב", בראשה עמד כאמור אהרון דוידי. באותה שנה קלט צוות ב' גדוד חדש נוסף - גדוד 57 שהוקם בפיקודו של שרגא ישראל ומאוחר יותר עבר הפיקוד ליהושע נבו, למשה לוי ולבסוף לאפרים ברנד. בשנת 1962 הוקם גדוד צנחנים שלישי - גדוד 65 בפיקודו של שאול גבעולי שאותו החליף לוי חופש. בנוסף לשלושת גדודי המילואים קלט צוות ב' גם את גדוד המרגמות 425 בפיקודו של עמוס ברעם. בסיום הקמתם של ארבעת גדודי המילואים ובעידודו של הרמטכ"ל צבי צור (61-64), הפך "צוות ב'" לחטיבה 80 - חטיבת צנחני המילואים הראשונה, ואהרון דוידי מונה באופן רשמי כמפקד החטיבה שניתן לה השם "חטיבת נשר". ראה פרטים בשרטוט הגרפי הבא:
 


מבנה גדוד חי"ר מוצנח 771  ביום פתיחת מבצע קדש 29/10/1956 .

 

מפקדת
גדוד 771

מפקדה

רפואה

שלישות

מג"ד:
ישראל כהן (שרולנה)
סמג"ד: יעקב רוטה
 מבצעים מודיעין

קשר

 

 

    אביגדור
קנריק
שמעון כהנר (קצ'ה)  

פלוגה ד' פלוגה ג' פלוגה ב' פלוגה א'
מ"פ מ"פ: דורון מור
סמ"פ: עוזי פרומר
מ"פ אלישע שלם מ"פ: אלי גוזני
סמ"פ: שמואל מרחב
מחלקת קצינים פלוגה מסייעת פלוגת מפקדה
      מ"פ יוסי פרדקין
סמ"פ ישי צימרמן
 

 

מ"פ גדליה גל  

    מחלקה 1 מחלקה 1
מרגמות
מחלקה 1   מחלקה 1
    מ"מ
זאב סלוצקי
מ"מ חגי ארליכמן מ"מ
גיא גורביץ
  מ"מ
אריק אכמון
       
   

מחלקה 2

מחלקה 2
צלפים
מחלקה 2  

מחלקה 2

   

מ"מ
גיא כוכבא

מ"מ חנן סמסון מ"מ אמנון שורצברג  

מ"מ
 

       
   

מחלקה 3

מחלקה 3
מק"ב
מחלקה 3  

מחלקה 3

   

מ"מ
מתן גור

מ"מ מיכאל אודם מ"מ
ידידיה כהן
 

מ"מ
 

           
      מחלקה 4
חבלה
     
      מ"מ רמי 
ולד
     
             
   

מפקדי וחיילי הפלוגות

 

עדכון אחרון:
 12-05-2012

שם
משפחה
שם
פרטי
שם נוסף מקום מגורים
אודם מיכאל   עין חרוד
אלון אברהם

פויאסטרו

רחובות

אכמון אריק    
אסטרחן חנן  

קיבוץ כפר גלעדי

ארד מאיר  אייזנברג בית זית
ארליכמן חגי   קיבוץ עין שמר
בן עקיבא איציק   חופית
גוזני אלי    קיבוץ גניגר
גור מתן   פרדס חנה
גל גדליה   כפר ויתקין
הירשפלד עמירם   כנרת
ולד רמי  

כפר סבא

חלווה אברהם    כרמיאל
כהן  ישראל שרולנה  
כהן  ידידיה דידי חופית
כהנר שמעון קצ'ה  
כוכבא גיא   ניר בנים
מור דורון   קיבוץ מרחביה
מרחב שמואל   חיפה
מרחב ראובן    
נהרי יורם ימו עין חרוד
סלוצקי זאב   עין חרוד
סמסון חנן    
עתיד דוד

טיברובסקי

קיבוץ מעגן מיכאל

פרדקין יוסי   תל עדשים
פרומר עוזי   רמת הכובש
צימרמן ישי    
קלפוס     בית יצחק
קנריק אביגדור   קיבוץ גבת
רוטה יעקב    
רולניק  מאיר    ראשל"צ
שגיא יהודה   קיבוץ משמרות
שלם אלישע   רמת יוחנן

         
לשמות כל לוחמי
גדוד 890
  לתיאור כיבוש כונתילה,
תמד וא-נח'ל בסיני
  לחטיבת הצנחנים
הראשונה, חט' 202
         

| אודות האתר || תודות || עמוד הבית || מפת האתר || חיפוש שם || לוח מודעות || כתבו אלינו || עמותת הצנחנים |
אתר הצנחנים בעשור הראשון. כל הזכויות שמורות ל אגן מחשוב © 2004 - 2024
IDF Paratrooper's History Site Copyright AGN © 2004 - 2024
בניית האתר, עיצוב, מחקר, ראיונות, כתיבה ועריכה: ד״ר אריה גילאי ז״ל