האתר "חץ-שחור" נקרא על שם הקוד הצהלי שניתן לפעולת עזה.

 

נקודות ציון בהתפתחותו של אתר "חץ-שחור"

 

כתב וערך: ד"ר אריה גילאי
 

בשנת 1989 התארגנה קבוצת לוחמים ותיקים יוצאי גדוד הצנחנים 890, שקבעה לעצמה מטרה להקים נקודת-תצפית ולהנציח בה את זכרו של המפקד הנערץ סרן סעדיה אלקיים (סופפו) ז"ל שנפל בקרב בפעולת הגמול בעזה ביום 28 לפברואר 1955. הוגה הרעיון היה איתמר ינאי בן קיבוץ עין חרוד ולוחם מגדוד 890, שהיה אחד מפקודיו של סופפו,

פעולת הגמול בעזה

בקרב עזה, פקד סרן סעדיה אלקיים ז"ל, על חלק מהכוחות. הוא פרץ בראש חייליו, למחנה צבאי מצרי ממוגן והמשיך בראש החוליה הפורצת למחנה שני. התנגדות האויב הייתה נמרצת. סרן סעדיה אלקיים ז"ל הסתער והתקדם בראש אנשיו, גלוי לאש האויב, עד נופלו. התנהגותו הנועזת בקרב והסתערותו ללא חת, הדביקה ברוחה את חייליו אשר המשיכו בקרב, התגברו על האויב וכבשו את המחנות. על מעשה זה העניק לו הרמטכ"ל את עיטור העוז.

עיטור העוז
של סופפו

סרן סעדיה אלקיים ז"ל

הקמת עמותת "חץ שחור"

הצבת השלט "תצפית ע"ש סופפו" בראש הגבעה שליד בית שביתת הנשק. מימין במשקפים: שי חרמש יו"ר המועצה האזורית "שער הנגב", משמאל לשלט איתמר ינאי (בכובע אדום) ואהרון (ארול) אשל, חברי העמותה.

בשנת 1990 הוקמה עמותה רשומה הנקראת עמותת "חץ שחור", על שם הקוד הצה"לי של פעולת עזה. בין חברי עמותת "חץ שחור" נמנו ותיקי הצנחנים שהשתתפו בפעולה: אהרון (ארול) אשל, אבשלום (אבשה) אדם ואיתמר ינאי. מטרת העמותה הייתה להקים אתר הנצחה לסופפו במקום שממנו יצאו לוחמי הצנחנים לפעולת עזה. הרעיון הוצג ליו"ר המועצה האזורית "שער הנגב" דאז - שי חרמש שנתן את חסותו להקמת התצפית ואתר ההנצחה.

מיקום אתר ההנצחה

בשנת 1994 נבחר בצורה רשמית המקום הטופוגרפי להקמת התצפית ואתר ההנצחה. המקום הוא גבעה חשופה ליד הכביש המוביל מהעיר שדרות לקיבוץ סעד. הגבעה ממוקמת בקילומטר ה-96 של כביש 232 ליד קיבוץ מפלסים והיא בגובה 98 מטר מעל פני הים. מדרום לגבעה נמצא בית שביתת הנשק ומצפון לגבעה, חורשת אורנים מטופחת. מגבעה זו ניתן לצפות לכיוון מערב אל העיר עזה ופרבריה הנמצאים במרחק של קילומטרים ספורים.

 

חורשת לוחמי הצנחנים


השלטים על בית שביתת הנשק

בשנת 1995 - ט"ו בשבט תשנ"ה התכנסו ליד הגבעה החשופה עשרות לוחמי הצנחנים מפלוגות א' וד' מגדוד 890, שהשתתפו בפעולת עזה. מטרת הכינוס הייתה השתתפות בטקס נטיעות בחסות קרן קיימת לישראל שנערך כאמור בט"ו בשבט. בטקס זה נטעו המשתתפים חורשת ברושים אשר לימים נקראה "חורשת לוחמי הצנחנים"

גיבוש הצעות ותכנון ראשוני

בשנת 1997 במעמד מפקדי הצנחנים, לוחמים בפעולת הגמול בעזה, ראשי המועצה האזורית שער הנגב ומנהלי מחוז הדרום של קק"ל, נערך טקס שבו נקבעו על קירות בית שביתת הנשק שלטים המספרים את סיפור המקום וסיפור הפעולה  בעזה. 

בית שביתת הנשק ממוקם מדרום ל"חץ שחור" והיה במשך זמן רב מקום המעבר בין מדינת ישראל לרצועת עזה. הבית שימש את המשלחות של ועדות שביתת הנשק הישראליות לפגישות עם הועדות המצריות. בבית זה הוחזרו שבויי האוניה "בת גלים" שנעצרו ע"י המצרים בתעלת סואץ בשנת 1954. הבית שופץ על ידי הקרן הקיימת לישראל ומשמש כאתר תיירות. במעמד זה הוצב על הגבעה החשופה שלט זמני לציון נקודת התצפית ע"ש סופפו (אלקיים סעדיה) מ"פ פלוגה א' בגדוד 890 שנפל בפעולת עזה ביום 28 לפברואר 1955. לאחר הצבת השלטים החלו לתכנן ולגבש הצעות לבניית התצפית ואתר ההנצחה. התכניות וההצעות האלה לא הניבו תוצאות משביעות רצון, וחלקן לא היו מעשיות. בנוסף לכך היו קשיים רבים בגיוס כספים להקמת הפרויקט.

 

הגדרת יעדים ומטרות


 

בשנת 2000 הוחלט לצרף לעמותת "חץ שחור" ולצוות ההקמה את אברהם חלווה הרס"פ המיתולוגי של פלוגה ד' שהשתתף כמפקד כוח במבצע עזה, ואת דוד בן-עוזיאל (טרזן) לוחם ביחידה 101 ומוותיקי המפקדים בצנחנים. עם הצטרפותם חל מפנה בחשיבה והוחלט להרחיב את רעיון נקודת-התצפית ע"ש סופפו ולהפוך אותה לאתר רחב ומקיף אשר ישרת שתי מטרות חינוכיות:
א. שימור מורשת הקרב של הצנחנים בתקופת פעולות הגמול.

ב. הנצחת הנופלים בין השנים 1956-1953.

 

 

תיכנון תוכן המורשת וההנצחה באתר "חץ-שחור"

מורשת הקרב של הצנחנים: בין השנים 1953-1956 נוצרה והתפתחה בצנחנים מורשת קרב של מפקדים בעלי תעוזה ולוחמים שהראו והוכיחו גבורה ואומץ לב, דבקות במשימה ונחישות לנצח. בשנים אלו התגבש הרעיון של פעולות ופשיטות גמול בתגובה למעשי טרור. מבצעים אלה הורגשו היטב מעבר לקווי האויב והתאפיינו ביכולת פיקודית איכותית, מקצועית ואמינה וברמת חיילות גבוהה. הצלחת הפעולות השפיעו השפעה מכרעת על התפתחותו של צה"ל.
הוחלט שהאתר יביא לביטוי את מורשת הצנחנים, את אותה מורשת שחינכה לאחוות-לוחמים וגאוות יחידה, למשמעת ויוזמה בקרב, לרוח לחימה ודבקות בביצוע משימה, להסתערות מול-אש תוך קריאה "אחרי", לערבות הדדית וקיום המושג "אין משאירים נפגעים בשטח ".
 

הנצחת הנופלים. בשנות החמישים נחשבו הצנחנים לחוד החנית של צה"ל, אך היה לזה גם מחיר כבד. עשרות לוחמים נהרגו ונפצעו בעשרות הפעולות שבוצעו. הוחלט להנציח במכלול האתר את זכרם ושמותיהם של כל הלוחמים שנפלו בפעולות הגמול ובמלחמת סיני, וכן להנציח בצורה מכובדת את זכרו של סופפו. מעל לוחות הזיכרון נרשם פסוק המעביר מסר מהנופלים לחיים המבקרים באתר, אלה העומדים ומתבוננים בשמות הנופלים שעל לוחות הזיכרון: "ואתם אל תעמודו רדפו אחרי אויבכם וזנבתם אותם".

מלחמת סיני. הוחלט לכלול במרחב האתר את פעילותה של חטיבת הצנחנים הראשונה (חטיבה 202) במלחמת סיני 1956. במבצע "קדש" הורכבה חטיבת הצנחנים מגדוד 890 ומגדודי הנח"ל המוצנח שלחמו בסיני ובקרב המיתלה, מורשת הקרב של צנחני המיתלה הפכה לשמש סמל לדורות, מופת של לחימה עיקשת ודוגמא לתושיית מפקדים במבחנים חמורים.

פעולות גמול. כדי לשמר את מורשת הקרב של הצנחנים בין השנים 1953- 1956, הוחלט לחקוק על אבנים גדולות את סיפורם של 10 פעולות גמול נבחרות, פעולות שבוצעו מול שלוש זירות לחימה מצרים, סוריה, וירדן. כל סיפור על פעולה מבצעית יכלול את הרקע, מהלכי הקרב, האבדות שלנו ושל האויב ומספר מקבלי העיטורים והצלש"ים. על כל אבן נחקקו גם שורות משירים של משוררים ידועים על מנת למתן במעט את התכנים העוסקים בהרוגים ופצועים.

 

תכנון אדריכלי של "אתר חץ שחור"

תיכנון האתר כלל: ישור הקרקע ויצירת מדרון מתון. עיצוב הרחבה באבנים משתלבות ותיחום באבני בזלת מרמת הגולן. תיכנון ומיקום אבני ההנצחה שמקורן במצפה רמון, ספסלי ישיבה מעוצבים לאורך מסלול ההליכה, עיצוב במת החץ השחור בקצה הגבוה של המשטח כנקודת תצפית על רצועת עזה. תיכנון שבילים, מסלולי נגישות לנכים, מערכות כבלים לתאורה וצינורות להשקיה, גינון, שילוט וכו'. האדריכלים בנו דגם תלת ממדי של האתר וכל התוכניות אושרו ע"י חברי העמותה.

בשנת 2001 החל תכנון מחודש של הגבעה החשופה והמתחם כולו, לצוות ההקמה צורפו האדריכלים מיכאל דרבסקי ז"ל ובתו האדריכלית יוליה, עולים חדשים שהתגוררו בכרמיאל ולהם ניסיון אדריכלי רב. הם סיירו במקום, מדדו ותכננו את מרחב האתר על כל מרכיביו, ערכו שרטוטים אדריכליים מפורטים ובנו דגם של האתר. בד בבד הופקה חוברת מהודרת לצורך קבלת תרומות. מעתה תיקרא הגבעה החשופה - "אתר חץ שחור" לשימור מורשת הצנחנים והנצחת הנופלים.

 

בניית האתר: הכנת הקרקע והצבת האבנים החקוקות

   

בשנת 2002 החלו עבודות הבינוי בעזרתם האדיבה של הקרן הקיימת לישראל במחוז הדרום, משרד התיירות והחברה הממשלתית לתיירות, המועצה לשימור מבנים ואתרים והמועצה האזורית שער הנגב בראשותו של אלון שוסטר. משרד האדריכלים מיכאל ויוליה דרבסקי מכרמיאל ביחד עם המעצב הצייר והפסל גרשון היימן ממושב באר טוביה עיצבו את האבנים הגדולות (כל אבן במשקל 8-7 טון) ואת מבנה החץ השחור, חברי העמותה קבעו את התוכן שנחקק על גבי האבנים ותהליך הבנייה החל להתקדם כאשר חברי העמותה מפקחים באופן רציף על העבודה שנמשכה כשנה עד לחנוכת האתר.

יציקת בסיסים והצבת אבני פעולות הגמול.


קלקיליה


חוסאן

א-רהווה

חאן יונס

כינרת

כונתילה

א-צבחה

כיסופים
 
טקס ממלכתי לחנוכת האתר "חץ-שחור"

 

בשנת 2003 נחנך האתר באופן רשמי בטקס ממלכתי במעמד ראש הממשלה דאז אריאל שרון ובהשתתפות ראש המטה הכללי, אלוף הפיקוד ולוחמי הצנחנים לדורותיהם. ראשי המועצה המקומית, ראשי הסוכנות היהודית וקק"ל, שרים, חברי כנסת ותושבי הישובים באזור. בנאומו בטקס חנוכת האתר ביום 20 במרס 2003, אמר אריאל שרון: "את האתר הקימו לא ראשי ממשלה,לא שרים ולא גנרלים, הקימו אותו לוחמי הצנחנים וזה יחודו. הלוחמים הם: איתמר ינאי, אהרון אשל (ארול), אברהם חלווה, דוד בן עוזיאל (טרזן), אבשלום אדם (אבשה)." ועוד הוסיף: "באתר חץ-שחור יש גושי אבן דוממים אך מאחורי כל אחד מהם מעשי גבורה, הקרבה וחברות שאין דוגמתה. על מעשי גבורה אלה צריך לחנך".


הזמנה מקורית לטקס נושאת את חתימותיהם
של ראש הממשלה, שרים וכו'.

 

אריאל שרון מבקר באתר עם חברי העמותה

 

בשנת 2007 נוספו לאתר לוחות להנצחת הנופלים בכל הפעולות המוזכרות באתר. הוקמו 4 עמדות שמע חשמליות עם דברי הסבר על המצב המדיני והצבאי בשנות החמישים ועל פעולות הגמול השונות. באתר נוספו שירותים ושבילי נגישות לנכים. עמותת חץ שחור הנפיקה חוברת אלבומית מהודרת הכוללת הסברים על פעולות הגמול ועדויות לוחמים מהתקופה. כמו כן הודפסה חוברת מיוחדת להנחיית המדריכים באתר.

לוחות הנצחת הנופלים

מפת פעולות הגמול

 

קבוצת מטיילי שביל ישראל

ארול מדריך קבוצת חיילים

בשנת 2008. עם השנים החלו להגיע לאתר עשרות מטיילים ומבקרים מדי יום ולאחר שהאתר נכלל במסגרת הסיורים של "דרום אדום" הגיעו בסופי שבוע מאות מבקרים. בין המבקרים אפשר למנות תלמידי בתי ספר, חיילים מבסיסי הדרכה, פלוגות צנחנים, קורסי קצינים ותלמידי מכללות צבאיות, סיורים מאורגנים של מקומות עבודה, מטיילי שביל ישראל ועוד.

 
חברי עמותת חץ שחור מדריכים קבוצות, תלמידים, חיילים, וכו'.
אהרון (ארול) אשל דוד (טרזן) בן עוזיאל אברהם (אבי) חלווה
 

"סלע המעוטרים"

בשנת 2011 נערכו כל ההכנות להצבת "סלע המעוטרים" באתר. על סלע זה הונצחו שמותיהם של צנחנים שקיבלו עיטורים על גבורתם ואומץ ליבם בשנות ה-50. בנוסף לכך מוצג תקציר סיפור המעשה של כל לוחם, שבעטיו קיבל הלוחם עיטור. בט"ו בשבט שנת 2012 נערך ברוב עם טקס הסרת הלוט מסלע המעוטרים ונטיעת חורשת לוחמי הצנחנים.

"סלע המעוטרים"

בט"ו בשבט תשע"ב 2012 נערך טקס הסרת הלוט מסלע המעוטרים עליו חקוקים שמותיהם של צנחנים מקבלי עיטורים. מימין: גבץ תמי תיבון אחותו של חיים מצליח ז"ל נושא עיטור העוז. ואברהם חלווה יו"ר עמותת "חץ שחור".

 

מפרסומי עמותת "חץ שחור"

2003. חוברת אתר "חץ שחור" מהדורה ראשונה. חוברת למדריך, 44 עמודים.
2004. חוברת אתר "חץ שחור" מהדורה שנייה מתוקנת. חוברת למדריך, 48 עמודים.
2007. חוברת אתר "חץ שחור" מהדורה שלישית. חוברת אלבומית, 72 עמודים.
2007. ראשי פרקים להנחיית מדריכים באתר חץ שחור. חוברת צבעונית.
2009. חוברת אתר "חץ שחור" מהדורה רביעית. חוברת אלבומית, 84 עמודים.
2012. חוברת אתר "חץ שחור" מהדורה חמישית. חוברת אלבומית, 92 עמודים.

 

     

פרטים על ביקור באתר - בעמותה להנחלת מורשת הצנחנים.   טלפון: 02-5819470

 

לחוברת "חץ שחור"

 

למפת פעולות הגמול

 

| אודות האתר || תודות || עמוד הבית || מפת האתר || חיפוש שם || לוח מודעות || כתבו אלינו || עמותת הצנחנים |
אתר הצנחנים בעשור הראשון. כל הזכויות שמורות ל אגן מחשוב © 2004 - 2024
IDF Paratrooper's History Site Copyright AGN © 2004 - 2024
בניית האתר, עיצוב, מחקר, ראיונות, כתיבה ועריכה: ד״ר אריה גילאי ז״ל