תקופת בה"ד 8 והקמת גדוד 890

א. הקמת בית ספר לצניחה בתל נוף
ב. קורסי צניחה ראשונים בבה"ד 8
ג. הקמת גדוד חי"ר מוצנח 890

כתב וערך: ד"ר אריה גילאי

 

לעמוד היסטוריה של גדוד 890
לחץ כאן

 

להקמת גדוד חי"ר 890 בתל נוף
לחץ כאן

 

לקורסי צניחה ראשונים בבה"ד 8
לחץ כאן


 
 

א. הקמת בית ספר לצניחה במחנה תל נוף

     

בתחילת שנת 1949 ממנה חיים לסקוב – ראש מחלקת ההדרכה במטכ"ל את יהודה הררי למפקד החדש של יחידת הצנחנים באחוזה. ובחודש אפריל משתחרר מצה"ל המג"ד יואל פלגי שייסד והקים את יחידת הצנחנים הראשונה. לאחר כמה ימים שבהם הכיר הררי את כ- 200 הקצינים, המדריכים והחיילים בבסיס הוא חיבר תזכיר והגישו לחיים לסקוב. בתזכיר, מסקנה חד משמעית "יש לפרק את יחידת הצנחנים באחוזה, ולהקים יחידה חדשה". הרמטכ"ל יגאל ידין וחיים לסקוב קיבלו את דעתו של הררי ונתנו לו אפשרות להקים יחידה חדשה בבסיס חדש. היחידה החדשה של ביה"ס לצניחה הוגדרה כחלק מבתי הספר הצבאיים בפיקודה של מחלקת ההדרכה במטכ"ל (מה"ד), וניתן לה השם בה"ד (בסיס הדרכה) 8. הררי לא התמהמה, הוא בחר בבסיס תל נוף כמקום מתאים לצנחנים (בגלל קרבתו לבסיס טייסת התובלה), ביובל גרשון מחטיבה 3 (צנחן ממלחמת העולם השניה) כמפקד העתידי של בית הספר לצניחה, וכן בכמה קצינים ומדריכים מוכשרים מאחוזה. זה היה צוות הקמה מצומצם שהצליח בתוך 3 חודשים לבנות את כל המתקנים הדרושים לקורס צניחה ולפתוח בחודש אוגוסט 1949 את הקורס הראשון למדריכי צניחה אשר כונה מחזור א'. למסדר הסיום של קורס זה בחודש אוקטובר (19.10.1949), הוזמנו ראש הממשלה ושר הביטחון מר דוד בן גוריון וראש מה"ד אל"מ חיים לסקוב כדי לענוד לבוגרים  את סמל "המצנח המכונף" אשר תוכנן ע"י יהודה הררי. 

     

 

בה"ד 8 - מבנה "בית ספר לצניחה" בתל נוף בחודש דצמבר 1949

 
 

בסיס הדרכה מספר  8

ה

מפקד
יהודה הררי
סגן
יהושע בן עמי
     

     
 

בית ספר
לצניחה

 
 

קצין קרקע

מחנה

מפקד
סרן יובל
גרשון
 אפסנאות שלישות  

 

יחיאל
לוין
קרל חיים
כהנא
יעקב
יניאק
רחביה
בן-ש

 

ה

ציוד בטחון   הדרכה
מפקד
אהרון מנטל
  מפקד
דייויד אפל
     
     
מדריכי צניחה
עציון אברהם אופיר קלמן
פז אריה ארליך (אורלי) אברהם
צחור שמעון בורץ' צ'רלס*
קורנגולד דב* דוכס עמוס
רפאל שמואל (סמי) זיידנר (זמיר) זלמן
שרון (טייך) זאב לוי שמחה*
סטרול שמואל*
 *מדריכי צניחה לא רשמיים. בצה"ל הוסמכו מדריכים רק בחודש אוקטובר 1949.

יובל גרשון המפקד הראשון ומייסד בית ספר לצניחה בתל נוף במסגרת בה"ד 8.

יהודה הררי מפקד בה"ד 8 כחניך בקורס צניחה מחזור 1 בשנת 1949.


 בעזרת מחלקת הבינוי של חיל האוויר, נבנים מתקנים נוספים הכוללים אומגה, במות קפיצה ומטוס דמה לאימוני יציאה.

אהרון מנטל מעביר את המצנחים הישנים מבסיס רמת דוד לצריף ציוד בטחון בתל נוף ופותח קורס ראשון לאורזות מצנחים.

במגרש ליד הצריפים הבריטיים מקים הצוות מתקן גדול ומשוכלל לתקופתו, לאימוני קפיצה ולימוד התנהגות באוויר (סווינג).

 

נושא "הרבצת מצנח" נלמד בקורס מדריכי צניחה. השיעור נערך על יד מסלול ההמראה של מטוסי הדקוטה בתל נוף.

 

צוות ההקמה מגיע לתל נוף. מימין: קרל כהנא. אריה פוזנר, משה ארליך, אברהם אורלי, זאב סייפ, דב אל עמי, שמוליק סטרול

 

במסגרת קורס מדריכי הצניחה נערכה לראשונה צניחה ימית. החניכים חוגרים מצופי-צוואר מתחת למצנח. שני מימין: קלמן אופיר.

 

מדריכי הצניחה מבסיס אחוזה עוברים קורס מסודר בפיקודו של דייויד אפל, המדריך הבריטי הוותיק. היה זה קורס מדריכי צניחה מחזור א'.

 

מימין: ראש הממשלה ושר הביטחון מר דוד בן גוריון, ראש מה"ד חיים לסקוב ומפקד בית ספר לצניחה יובל גרשון בטכס סיום קורס מדריכי צניחה מחזור א'. משמאל: בן גוריון עונד את סמל המצנח המכונף לבוגר הקורס סמל ראשון זלמן זיידנר (זמיר).

בוגר קורס מד"צ מחזור א', סמל ראשון שמואל (סמי) רפאל, עונד את המצנח המכונף ושרוך הדרכה של בה"ד 8.

בטכס סיום קורס מדרכי צניחה מחזור א', חולק לבוגרים סמל "המצנח המכונף", עשוי בד שתוכנן ע"י יהודה הררי.

בוגר קורס מד"צ מחזור א' סמל ראשון זלמן זיידנר (זמיר) עונד את המצנח המכונף. הסמל על הכומתה הוא עדיין סמל צה"ל.

 

לעמוד היסטוריה של גדוד 890
לחץ כאן

 

להקמת גדוד חי"ר 890 בתל נוף
לחץ כאן

 

לקורסי צניחה ראשונים בבה"ד 8
לחץ כאן



| אודות האתר || עמוד הבית || מפת האתר || חיפוש שם || לוח מודעות || כתבו אלינו || עמותת הצנחנים |

אתר הצנחנים בעשור הראשון. כל הזכויות שמורות ל אגן מחשוב © 2005
IDF Paratrooper's History Site Copyright AGN © 2005

       
   

בניית האתר, עיצוב, מחקר, כתיבה ועריכה: ד"ר אריה גילאי